ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

İBRAHİM

35

/

36

وَإِذْ قَالَ إِبْرَاهِيمُ رَبِّ اجْعَلْ هَـذَا الْبَلَدَ آمِناً وَاجْنُبْنِي وَبَنِيَّ أَن نَّعْبُدَ الأَصْنَامَ {35}

 

 رَبِّ إِنَّهُنَّ أَضْلَلْنَ كَثِيراً مِّنَ النَّاسِ فَمَن تَبِعَنِي فَإِنَّهُ مِنِّي وَمَنْ عَصَانِي فَإِنَّكَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ {36}

 

35. Hani İbrahim şöyle demişti: "Rabbim, şu şehri emniyetli kıl! Beni de oğullarımı da putlara tapmaktan uzak tut!

36. "Rabbim, çünkü onlar insanlardan bir çoğunu saptırdılar. Artık kim bana uyarsa işte o bendendir, kim de bana isyan ederse ... Gerçekten Sen, günahları bağışlayansın, Rahimsin."

 

Yüce Allah'ın: "Hani İbrahim şöyle demişti: Rabbim şu şehri emniyetli kıl!" buyruğunda kastedilen şehir Mekke'dir. Buna dair açıklamalar daha önceden el-Bakara Süresi'nde (126. ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır.

 

"Beni ve oğullarımı da putlara tapmaktan uzak tut!" Yani beni putlara ibadet etmekten uzak bir kimse kıL. "Oğullarımı" sözü ile de sulhünden gelen oğullarını kastetmişti ve bunlar sekiz kişi idiler. Onlardan hiçbiri bir puta tapmış değildir. Bunun Yüce Allah'ın, kendilerine dua etmesini murad ettiği kimselere bir dua olduğu da söylenmiştir.

 

el-Cahderı ve İsa; "Beni. .. uzak tut" buyruğunu; (...) şeklinde kat' hemzesi ile okumuşlardır, mana birdir. Mesela; "Bu işten uzak durdum" denildiği gibi; "Ben o kimseyi, o işten uzak tuttum, o da o işten uzak kaldı" denilir.

 

İbrahim et-Teymi de kıssa anlattığında şöyle derdi: İbrahim el-Halil: "Beni de oğullarımı da" babamın ve kavmimin o putlara taptığı gibi "putlara tapmaktan uzak tut" dediğine göre; artık kim bela ve imtihandan yana kendisini emin görebilir ki?

 

"Rabbim, çünkü onlar insanlardan bir çoğunu saptırdılar." Putlar saptırmanın sebebi olduklarından dolayı mecazi olarak saptırma fiili de onlara izafe edilmiştir. Çünkü putların kendileri cansızdır, herhangi bir fiilde bulunamazlar.

 

"Artık kim bana" tevhidde "uyarsa işte o bendendir." Benim dinimin mensuplarındandır. "Kim de bana isyan ederse" şirk üzere ısrar ederse "gerçekten Sen günahları bağışlayansın, Rahimsin."

 

Denildiğine göre bu sözleri şanı Yüce Allah'ın kendisine şirk koşulmasını bağışlamayacağını ona bildirmesinden önce söylemiştir.

 

Şöyle de açıklanmıştır: Ölümünden önce masiyetinden tevbe eden kimseler için günahlarını bağışlayansın, Rahimsin demektir. Mukatil b. Hayyan da: "Kim de bana" şirkten daha aşağı günahlar hususunda "isyan ederse ... " demektir, diye açıklamıştır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

İbrahim 37

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR